EMDR

EMDR staat voor “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” en is een effectieve therapeutische methode. Letterlijk vertaald betekent het: “door oogbeweging opnieuw beleven van de ingrijpende gebeurtenis(sen), deze verwerken en ontlading van de emotionele reacties “. Iedere gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect op je leven heeft wordt traumatisch genoemd. Typisch voor een traumatische herinnering zijn de heftige emoties, de levendige beelden en de lichamelijke reacties daarop. Deze herinneringen worden vaak geactiveerd, overdag of in de slaap, of beide. Het kan een enorme last in je leven zijn: veel angst of verdriet, slechte concentratie, lichamelijke klachten, slaapproblemen etc. EMDR kan je helpen.

Voor de inzet van EMDR kan gekozen worden als je last hebt van een trauma, fobie of angst (bijvoorbeeld voor honden), dwanggedachtes hebt, gepest bent, een ongeluk heb meegemaakt, een nare scheiding van je ouders heb meegemaakt of bang bent om een spreekbeurt of andere presentatie te geven.

Tijdens de sessie wordt je gevraagd om aan de nare belevenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachtes en gevoelens. Daarna wordt het informatieverwerkingssysteem in je hoofd gestimuleerd door met je ogen de hand te volgen, door naar klikjes via de koptelefoon te luisteren, en door tikjes op je knieën. Dan komen gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Na elke set oogbewegingen/geluidjes/tikjes wordt gevraagd welke gedachte, welk beeld of welk gevoel er in je op komt. Door de herhaling hiervan wordt het nare gevoel bij de herinnering steeds minder. Enkele sessies zijn doorgaans voldoende om de angst of herinneringen te verminderen of geheel weg te nemen.

M. (18) na 1 sessie: “ik ben zo blij met de emdr!! Ik en ook T. merken het verschil in intensiteit van mijn emoties, de duur ervan (korter!!) en voel me vriendelijker en minder kritisch! Wilde ik ff delen, dikke zoen”

Moeder van J (11): “de eerste sessie vond ze lastig maar na de tweede EMDR was de angst helemaal weg, alsof het nooit gebeurd was, zo bijzonder!”

Op filmpjes van EMDR Nederland kan je zien hoe EMDR therapie bij kinderen gaat.